Králík na rozmarýnu
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 100 g Anglická slanina
 - 1.77 g Máslo čerstvé
 - 70 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 g Bobkový list
 - 300 g Mouka polohrubá
 - 20 g Cibulka jarní
 - 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 200 g Špenát mražený
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 5 dl Vývar slepičí
 - 0.5 kg Brambory
 - 1 kg Králík
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1254 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 1777 mg
 - Bílkoviny 100 g
 - Uhlovodany 82 g
 - Cholesterol 330.1 mg
 - Draslík 1839.1 mg
 - Vláknina 21072.8 mg
 - Vitamín A 21072.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. Mrkev, celer, petržel oškrábeme, nakrájíme na nudličky. Všechnu připravenou zeleninu smícháme a rozložíme na pekáč. Králíka důkladně očistíme, rozporcujeme, opláchneme pod studenou vodou, prošpikujeme anglickou slaninou.
 - 
                                2
Porce králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, kam přidáme bobkový list, rozmarýn. Suroviny podlijeme vínem, na maso poklademe kostky másla. Naplněný pekáč vložíme do horké trouby a při 180stupňové teplotě pečeme přibližně 60 minut. Po dobu pečení maso otočíme, aby se opeklo pěkně z každé strany dozlatova a doměkka.
 - 
                                3
Pekáč vytáhneme z trouby, vybereme z něho maso, které dáme stranou. Pekáč se zeleninou dáme na sporák a šťávu, která zbyla v pekáči, vypečeme na tuk. Zalijeme 1 dl vývaru, aby se vyvařila připečená místa a šťávu necháme zase vyvařit. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, aby šťáva zůstala pěkně hnědá. Při posledním vypékání posypeme hladkou moukou, zamícháme a zasmahneme na hladkou hnědou jíšku. Hotovou jíšku přelijeme přes hustý cedník do hrnce, kam přilijeme 2 dl vývaru, metličkou dobře prošleháme a na mírném ohni za občasného míchání povaříme přibližně 60 minut. Před dovařením omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme kousky studeného másla a ihned odstavíme ze sporáku.
 - 
                                4
Bramborové noky: Brambory ve slupce uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do misky. Přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme do válečku, který nakrájíme na malé noky. Noky pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Uvařené noky scedíme a dáme do studené vody. Těsně před podáváním noky zahřejeme v pánvi na rozpáleném másle s nakrájenou cibulí a slaninou.
 - 
                                5
Špenát necháme rozmrazit, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Ve vhodném kastrůlku rozpálíme máslo, na kterém zpěníme oloupaný a nakrájený česnek a cibuli. Přidáme vymačkaný a okapaný špenát, dochutíme solí, pepřem, zalijeme smetanou. Za občasného míchání vaříme až do zahoustnutí špenátu.
 - 
                                6
Na mělký talíř dáme teplé noky, přidáme špenát, položíme porci králíka, na talíř nalijeme hnědou šťávu a jídlo servírujeme.