Pirohy s mletým masem a zeleninou
Suroviny
- 150 g Brambory
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 220 g Vepřové maso mleté
 - 220 g Hovězí maso mleté
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 2 kávová lžička Olej olivový
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.7 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 - 3 polévková lžíce Kroupy ječné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 584 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 263.6 mg
 - Draslík 812.8 mg
 - Vláknina 9593.8 mg
 - Vitamín A 9593.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 56.9 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na masové pirohy nejdříve připravíme náplň. Dobře promyjeme kroupy, vložíme do menšího hrnce, přidáme 0,7 litru vody a vaříme do měkka. Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, petržel. Zeleninu pokrájíme na kostičky. Po 10 minutách přidáme ke kroupám pokrájenou zeleninu, 0,5 lžičky soli a vše vaříme 15 - 20 minut. Očistíme cibuli s česnekem, cibuli drobně nakrájíme a česnek prolisujeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté vepřové a hovězí maso. Jen krátce, přibližně po 7 minut maso restujeme. Poté ho ochutíme česnekem, pepřem, solí, kmínem, promícháme a pod poklicí dusíme 30 minut.
 - 
                                2
Slijeme přebytečnou vodu z uvařené zeleniny a směs přimícháme k masu. Dochutíme solí, hořčicí, necháme vychladnout.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou octa a s 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                4
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                5
Nastříháme si pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
 - 
                                6
Formičkou o průměru asi 8 - 9 cm vykrojíme kolečka, na střed těsta položíme 1 - 2 lžíce náplně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, dobře je přitiskneme k sobě.
 - 
                                7
Takto připravíme ostatní pirohy. Poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, spojenými okraji směrem nahoru a potřeme vajíčkem.
 - 
                                8
Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C, potom teplotu snížíme a pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Podáváme je horké.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            