Zapékané uzené maso s kuřecím, pórkem a sýrem
Suroviny
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 400 g Uzená vepřová krkovička
 - 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl česneková
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
 - 4 ks Kuřecí stehna
 - 8 ks Brambory
 - 2 ks Cibule lahůdková
 - 1 ks Pórek
 - 4 ks Rajčata
 - 4 špetka Pepř 4 barev
 - 4 špetka Paprika pálivá mletá
 - 2 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1341 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 842 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 271.5 mg
 - Draslík 1435.3 mg
 - Vláknina 14783.8 mg
 - Vitamín A 14783.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si 4 zapékací keramické misky (nebo hluboké misky ze silného alobalu). Misky vytřeme olejem. Kuřecí maso z vykostěných stehen bez kůže omyjeme, osušíme, vložíme mezi potravinářskou fólii a maso naklepeme hladkou paličkou. Pak maso potřeme z každé strany olivovým olejem, osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem a pálivou paprikou. Maso odložíme stranou.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme lahůdkové cibule s pórkem. Oboje pokrájíme na tenké plátky. Z uzeného masa nakrájíme 4 plátky silné asi 1cm. Oloupané brambory a rajčata omyjeme a též nakrájíme na plátky silné 5-7mm.
 - 
                                3
Troubu si zapneme na 190°C. Zapékací misky budeme postupně naplňovat: na dno každé misky položíme plátky brambor, které posypeme česnekovou solí a drceným kmínem. Na brambory rozdělíme 1/2 pórku a cibule. Pak položíme plátek uzeného masa, na maso poklademe plátky rajčat, 2/2 pórku s cibulí, na ně poklademe ochucené kuřecí maso. Vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali sůl a hořčici.
 - 
                                4
Misky dobře zakryjeme alobalem a vložíme je do středu trouby. Pečeme 30-35 minut. Pak zvýšíme teplotu trouby na 210°C, odstraníme z povrchu misek alobal, maso v miskách posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dalších 10-15 minut dozlatova. Když je sýr roztopený a zlatavý, misky s kuřetem vytáhneme z trouby a hned můžeme servírovat.