Krupková pečená fašírka se špekáčky
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 400 g Zelí kysané
 - 220 g Krupky trhané
 - 200 g Špek
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Špekáčky
 - 10 stroužek Česnek
 - 8 dl Voda pitná
 - 5 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1018 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 84 g
 - Sodík 261 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 117 mg
 - Draslík 856.8 mg
 - Vláknina 10354.4 mg
 - Vitamín A 10354.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem omyjeme brambory a uvaříme je ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, scedíme a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Druhý den promyjeme malé krupky - lámanku, dáme ji do rendlíku, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka přibližně 30 minut.
 - 
                                3
Oloupané špekáčky nakrájíme na drobné kostičky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Špek nakrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a cibuli zpěníme dorůžova.
 - 
                                4
Brambory oloupeme, jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim uvařené krupky, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a směs dobře promícháme a utvoříme šišku, kterou položíme na pekáč s rozehřátým sádlem. Celou fašírku zespodu i z vrchu obložíme plátky špeku a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C do zlatohněda přibližně 45-50 minut. Během pečení fašírku poléváme výpekem.
 - 
                                5
Upečenou krupkovou fašírku nakrájíme na plátky a podáváme ji s kysaným zelím.