Slezská masová směs
Suroviny
- 300 g Kuřecí prsa
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Houby sušené
- 500 g Hovězí maso zadní
- 500 g Vepřová kýta
- 100 g Klobása debrecínská
- 500 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 4 ks Cibule
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 0.94 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 35 g
- Sodík 404 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 149.3 mg
- Draslík 1432.1 mg
- Vláknina 20454.8 mg
- Vitamín A 20454.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Hovězí, vepřové i kuřecí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na malé kostičky, klobásy na kolečka. 
- 
                                2Kysané zelí necháme okapat, krájíme na menší kousky, čerstvé zelí omyjeme a také pokrájíme. 
- 
                                3Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno, houby namočíme do vody. 
- 
                                4V hrnci rozehřejeme část sádla, zpěníme na něm polovinu nakrájené cibule, přidáme kysané zelí, přilijeme trochu vody a necháme přikryté dusit do měkka. 
- 
                                5Ve druhém hrnci zpěníme na části sádla zbývající cibuli, přisypeme pokrájené čerstvé zelí, přidáme kmín, sůl, ocet i cukr, promícháme, přilijeme vodu a také necháme přikryté dusit do měkka. 
- 
                                6Ve třetím hrnci osmažíme slaninu, přidáme hovězí maso a opečeme ho za stálého míchání ze všech stran. Přisypeme kmín, poté přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené. Hrnec přikryjeme poklicí a maso v něm dusíme přibližně 20 minut. Přimícháme vepřové maso, chvíli mícháme a smažíme, nakonec přisypeme ještě maso kuřecí. Masovou směs dochutíme pepřem, solí, v případě potřeby přilijeme vodu a dusíme do změknutí. Když je maso měkké, přimícháme rozkrájenou klobásu. 
- 
                                7Do hrnce s masem postupně přimícháme měkké podušené čerstvé i kysané zelí, směs rozdělíme na talíře a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        