Hovězí kýta na víně
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 2 g Bobkový list
 - 4 g Nové koření celé
 - 800 g Hovězí kýta
 - 200 g Sádlo vepřové škvařené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno červené
 - 0.5 l Vývar z hovězích kostí
 - 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 639 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 92.8 mg
 - Draslík 955 mg
 - Vláknina 1223.3 mg
 - Vitamín A 1223.3 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kýtu umyjeme, prošpikujeme slaninou a česnekem, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi zahřejeme sádlo, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a spolu s novým kořením a bobkovým listem osmahneme. Když je cibule dozlatova dáme na pánev kýtu a ze všech stran ji opečeme.
 - 
                                2
Všechno z pánve přeložíme na pekáč, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby a dusíme 80 minut.
 - 
                                3
Přibližně 15 minut před dokončením pečení, sejmeme poklicí, zalijeme vínem a pečeme bez ní, aby vznikla pěkná růžová kůrka.
 - 
                                4
Hotové maso vyjmeme z pekáče, necháme chvilku zatuhnout a porcujeme na silnější plátky.