Valašské bramborové knedlíky s uzeným masem
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 50 g Mouka pšeničná hrubá
 - 100 g Slanina vepřová
 - 200 g Uzené maso vařené
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 3 ks Rohlíky bílé
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 l Voda pitná
 - 2.5 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 911 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 139.7 mg
 - Draslík 1085.6 mg
 - Vláknina 8710 mg
 - Vitamín A 8710 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den dopředu omyjeme brambory a uvaříme doměkka ve slupce v 1 litru vody. Pak je slijeme.
 - 
                                2
Druhý den brambory oloupeme, nastrouháme a dáme je do mísy. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Uzené vařené maso pokrájíme též na malé kostičky. Slaninu pokrájenou na kostičky v pánvi rozpečeme. Maso a rohlíky přidáme do mísy k bramborám. Ještě přidáme sůl (1 lžičku), vejce, hrubou mouku, majoránku, prolisovaný česnek a vše dobře propracujeme.
 - 
                                3
Těsto dáme na pomoučený vál a utvoříme z těsta 2 válečky. Zabalíme je do čistého plátna (nebo utěrky) a převážeme nití.
 - 
                                4
Ve větším širším hrnci uvaříme 3,5–4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je pomalu pod pokličkou 20 minut.
 - 
                                5
Mezitím si očistíme šalotky, pokrájíme je nadrobno a v pánvi na rozpáleném sádle šalotku osmažíme dozlatova.
 - 
                                6
Uvařené knedlíky rozbalíme, pokrájíme na plátky, polijeme osmaženou šalotkou se sádlem a podáváme.