Staročeská cibulačka
Suroviny
- 500 g Cibule
 - 200 g Chléb samožitný
 - 80 g Slanina vepřová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1.4 l Bujón zlatý hovězí
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.23 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1.5 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1228 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 91 g
 - Sodík 53805 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 132.7 mg
 - Draslík 222.4 mg
 - Vláknina 4243.4 mg
 - Vitamín A 4243.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je v teflonové pánvi osmažíme dozlatova.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.
 - 
                                3
V hrnci rozpálíme sádlo s máslem, přidáme slaninu. Když je slanina dorůžova osmažená, přidáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova, přisypeme hladkou mouku, promícháme a krátce cibuli s moukou osmažíme. Dáváme pozor, aby se nám nic nezačalo připalovat. Za stálého míchání pomalu přiléváme chladný hovězí bujon (nebo vývar z kostí). Mícháme tak dlouho, abychom neměli žádné hrudky. Pomalu vaříme asi 30 minut.
 - 
                                4
Do polévky nakonec zamícháme 2 mírně rozšlehaná vejce, povaříme je asi 1-2 minuty, přilijeme 1 dl smetany, polévku dochutíme solí, pepřem.
 - 
                                5
Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme pažitkou. K polévce podáváme v misce osmažený chleba.