Salát z fazolek, smržů a slaniny
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 50 g Petržel - nať
 - 500 g Fazolové lusky zelené
 - 200 g Smrže čerstvé
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 370 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 17 mg
 - Draslík 551.2 mg
 - Vláknina 12819.8 mg
 - Vitamín A 12819.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fazolky omyjeme a odkrájíme z nich oba konce. Vlijeme do hrnce vodu, osolíme a 10 minut vaříme, aby změkly. Fazole necháme okapat a trochu vývaru z nich si odložíme stranou.
 - 
                                2
Do hrnku s vodou namočíme smrže a necháme je ve vodě 5 minut. Pak je studenou vodou propláchneme. Větší z hub rozkrájíme, menší necháme v celku.
 - 
                                3
V misce si rozmícháme hořčici, sůl a ocet. Promícháváme dohladka a postupně přidáváme olej. Opepříme a prošleháme dohladka.
 - 
                                4
Zálivkou přelijeme uvařené fazolky, promícháme a odložíme na 20 minut do chladničky.
 - 
                                5
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hrnci přivedeme k varu vodu a spaříme s ní rajčata. Oloupeme slupku, odstraníme semínka a na kostičky nakrájíme jejich dužninu.
 - 
                                6
Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme na něj slaninu. Vyškvaříme ji a děrovanou naběračkou odebereme. Pak na zbylý tuk dáme nasekanou cibuli a počkáme, dokud nezesklovatí. Přidáme houby a dusíme 10 minut. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.
 - 
                                7
K fazolkám přidáme podušené houby, rajčata, osolíme, opepříme a zasypeme rozškvařenou slaninou. Podáváme vychlazené.