Chodský bažant plněný bramborem
Suroviny
- 70 g Anglická slanina
 - 500 g Brambory vařené
 - 100 g Slanina vepřová
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 ks Bažant obecný
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Jalovec
 - 8 dl Bujón hovězí
 - 4 polévková lžíce Džem brusinkový
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1628 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 82 g
 - Sodík 39306 mg
 - Bílkoviny 141 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 380.1 mg
 - Draslík 2233.9 mg
 - Vláknina 14409.7 mg
 - Vitamín A 14409.7 mg
 - Vitamín B6 3.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Odleželého, oškubaného, očištěného bažanta (bez vnitřností, hlavy a krku) promyjeme důkladně pod tekoucí vodou. Poté ho osušíme, posypeme solí, kmínem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev i zevnitř. Dvě oloupané a omyté brambory obalíme do plátků anglické slaniny a vložíme je do bažanta. Břišní dutinu dobře uzavřeme šitím nebo párátky.
 - 
                                2
Slaninu nakrájíme na proužky. Z části slaninou prošpikujeme bažantí prsa. Ostatní slaninu a máslo (2 lžíce) dáme do pekáče, rozehřejeme ho, slaninu rozpustíme, na omastek položíme bažanta, přidáme k němu celý pepř, jalovec a očištěnou velkou cibuli, kterou jsme pokrájeli na osminky. Přilijeme hovězí bujón a pekáč s bažantem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 70-80 minut. Během pečení bažanta obracíme, potíráme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a poléváme výpekem.
 - 
                                3
Upečeného bažanta se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme, porce na talířích polijeme výpekem a podáváme ho s vařenými brambory. Maso i brambory ozdobíme snítky petrželky kudrnky, k masu položíme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.