Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně
Suroviny
- 500 g Povidla švestková
 - 200 g Slanina vepřová
 - 200 ml Vývar zeleninový
 - 200 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Jalovec
 - 1 kávová lžička Hřebíček
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 kávová lžička Koriandr mletý
 - 2 kávová lžička Máta
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Bobkový list
 - 6 stroužek Česnek
 - 1 l Ocet vinný
 - 2 kg Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 4 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 723 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 1199 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 128 mg
 - Draslík 811.3 mg
 - Vláknina 3278.9 mg
 - Vitamín A 3278.9 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.9 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí roštěnec zbavíme blan, posypeme solí, vložíme do velké porcelánové mísy a postavíme na několik hodin do chladu.
 - 
                                2
Zatím svaříme ocet se 2 bobkovými listy, 10 hřebíčky, 10 jalovčinkami, 10 zrnky nového koření, 5 zrnky pepře a 2 lžičkami soli. Nálev necháme vychladnout a zalijeme jím na několik dní maso, které v nálevu 2x denně obracíme.
 - 
                                3
Dále připravíme švestkovou omáčku. Půl kg švestkových povidel vložíme do kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni je necháme rozvařit. Do tohoto základu přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sekaného kopru, 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky utřené sušené máty, osolíme a ještě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vychladnout a hned podáváme. Uchovat ji můžeme v chladničce ve sklenici, zalitou lžící oleje.
 - 
                                4
Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vložíme do kastrolu na rozškvařenou slaninu, maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, 1 bobkový list a 5 zrnek pepře, necháme zasmahnout, podlijeme osoleným horkým hovězím vývarem a přikryté dusíme doměkka, tedy asi 80-90 minut. Maso pak přendáme na mísu, necháme vychladnout, ostrým nožem naporcujeme a přelijeme propasírovanou šťávou z pečeně.
 - 
                                5
Podáváme se studenou švestkovou omáčkou.