Srbské kuře na slanině, pečené s mrkví, pórkem a celerem
Suroviny
- 125 g Celer bulvový
 - 100 g Slanina vepřová
 - 50 g Petržel - nať
 - 800 g Kuře
 - 125 ml Víno červené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Jalovec
 - 1 kávová lžička Paprika žlutá
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Mrkev kořen
 - 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 766 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 167 mg
 - Draslík 657.8 mg
 - Vláknina 11234.5 mg
 - Vitamín A 11234.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.7 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře rozčtvrtíme, omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme, posypeme pepřem a mletou paprikou. Kuličky jalovce rozdrtíme ve hmoždíři.
 - 
                                2
Mrkev i celer oloupeme a pokrájíme na kostičky, pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka. Ze slaniny seřízneme kůži, maso rozkrájíme na malé kostičky.
 - 
                                3
Troubu zapneme na 200 °C (plyn na stupeň 6).
 - 
                                4
Ve velkém plochém rendlíku rozehřejeme olej, na něm poté dvě minuty škvaříme slaninu, vložíme porce kuřete a opečeme ze všech stran do zlatohněda. Přidáme nakrájenou zeleninu, za stálého míchání opékáme 10 minut. Vložíme rozdrcený jalovec, bobkový list a podlijeme červeným vínem. Osolíme, opepříme, v předehřáté troubě pečeme 30 minut.
 - 
                                5
Podáváme posypané nasekanou petrželkou.