Croquetas
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
 - 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 115 g Houby čerstvé
 - 50 g Strouhanka
 - 115 g Šunka parmská
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 185 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 0.24 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 363 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 155.9 mg
 - Draslík 228.3 mg
 - Vláknina 6221.3 mg
 - Vitamín A 6221.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci na mírném plameni rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli a smažíme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme na drobno nakrájené houby a za stálého míchání dusíme 5 minut. Přisypeme mouku, minutu mícháme na středním plameni, dokud nebude směs sypká, drobivá a nezačne měnit barvu. Odstavíme a postupně přiléváme mléko, mícháme až je směs hladká. Přilijeme vývar, vrátíme zpátky na oheň a mícháme, dokud směs nezhoustne.
 - 
                                2
Přidáme nadrobno krájenou šunku, pepř a přendáme do mísy kde necháme 2 hodiny stát, než směs vychladne.
 - 
                                3
Ze směsi vytvarujeme oválné krokety, asi 6 cm dlouhé. Připravíme si trojobal a krokety v něm postupně obalíme, mouka, vejce, strouhanka. Přendáme na tác, který umístíme na 30 minut do lednice.
 - 
                                4
V pánvi rozpálíme olej a krokety v něm osmažíme do světle hnědé barvy. Necháme vykapat na ubrousku. Ihned podáváme.