Hráškovo-smetanový krém s vepřovou šunkou
Suroviny
- 200 g Hrášek mražený
 - 550 g dušená šunka výběrová 85%masa
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 400 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 špetka Vegeta
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 216 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 26.6 mg
 - Draslík 251.9 mg
 - Vláknina 11185.6 mg
 - Vitamín A 11185.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.7 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
V kastrólku na rozehřátém másle zpěníme za stálého míchání cibuli s česnekem. Pak ji zalijeme 350 ml horké vody. Jakmile se začne voda vařit, vložíme do ní promytý mražený hrášek a uvaříme ho doměkka. Vaříme 10-12 minut. Ochutíme ho solí, bílým pepřem. Z uvařeného hrášku odebereme 4 lžíce a odložíme stranou.
 - 
                                3
Tyčovým mixérem ostatní hrášek i s vodou rozmixujeme dohladka, pak přimícháme smetanu, přidáme na kostičky pokrájenou šunku, přivedeme polévku téměř k varu a podle chuti ji dosolíme. Pak polévku odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Na talíře nalejeme horký hráškový krém, přidáme do něj po 2 lžicích uvařený hrášek, ozdobíme petrželkou a podáváme.