Jáhlová polévka s játrovými knedlíčky
Suroviny
- 150 g Játra vepřová
 - 50 g Mouka pohanková
 - 20 g Bujón zlatý hovězí
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Jáhly - loupané proso
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Paprika mletá sladká
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 148 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 1120 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 174.2 mg
 - Draslík 183.3 mg
 - Vláknina 1328.3 mg
 - Vitamín A 1328.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly dáme do síta a přelijeme je vařící vodou. Dáme do hrnce a zalijeme 0,8 l vody. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme 2 kostky hovězího bujonu a pomalu vaříme přibližně 20–25 minut.
 - 
                                2
Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně bylinky pokrájíme.
 - 
                                3
Pak si připravíme játrové knedlíčky: očištěná vepřová játra omyjeme, česnek a cibuli očistíme a vše pomeleme na masovém strojku. Játra v misce smícháme s pohankovou moukou, vajíčkem, paprikou, mletým pepřem a 0,5 dl vody. Směs dobře vymícháme a když jsou jáhly téměř uvařené, lžičkou vykrajujeme játrovou směs a knedlíčky zaváříme do polévky. Vaříme ještě minimálně 10 minut.
 - 
                                4
Hotovou polévku dochutíme solí, přimícháme bylinky a podáváme.