Pošumavské uzené jitrnice
Suroviny
- 500 g Játra vepřová
 - 300 g Vepřové plíce
 - 500 g Vepřová kůže
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 8 ks Nové koření celé
 - 1 ks Vepřové srdce
 - 8 stroužek Česnek
 - 5 l Voda pitná
 - 1 kg Vepřové maso libové
 - 2.5 kg Vepřový lalok
 - 2.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
 - 1.5 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1990 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 184 g
 - Sodík 1213 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 536.9 mg
 - Draslík 690.4 mg
 - Vláknina 1869 mg
 - Vitamín A 1869 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1963.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřový lalok s kůží a vepřové libové maso (i odřezky), srdce a plíce omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 5 litry vody a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, k masu přidáme oloupané cibule, bobkové listy, nové koření, celý pepř, očištěný česnek a pomalu vaříme do měkka přibližně 1.5 hodiny.
 - 
                                2
Mezitím očistíme cibule, drobně je pokrájíme a na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova. Omytá vepřová játra naškrábeme ostrým nožem (odstraníme tak všechny šlachy a žilky).
 - 
                                3
Uvařené měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a dáme zpět do velkého hrnce. Libové maso se srdcem nakrájíme na drobné kostičky, ostatní nahrubo pomeleme i s vařenou cibulí. Vše dáme do velké mísy, přidáme játra, kmín, mletý pepř, majoránku a utřený česnek. Promícháme a podle chuti osolíme, přidáme přibližně 2 dl vývaru z masa. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Směsí pomocí strojku naplníme velká tlustší prasečí střívka. Konce dobře uzavřeme špejlí.
 - 
                                4
Jitrnice dáme zpět do vývaru, pomalu je vaříme 30-45 minut. Uvařené opatrně vyjmeme, necháme vychladnout a následující den se vyudí.