Jelení závitky plněné mletým masem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 300 g Maso mleté - mix
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 g Protlak rajčatový
 - 600 ml Hovězí vývar základní
 - 80 ml Olej rostlinný
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.25 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Rohlíky bílé
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Paprika zelená
 - 1 kg Jelení kýta
 - 30 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1724 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 143 g
 - Sodík 1409 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 405.3 mg
 - Draslík 1169 mg
 - Vláknina 7033.4 mg
 - Vitamín A 7033.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.7 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 141.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, jednu cibuli nakrájíme najemno, zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky, jednu cibuli nakrájíme na plátky, kopr jemně nasekáme. Papriky zbavíme semen, nakrájíme na nudličky a osmažíme na másle.
 - 
                                2
V míse smícháme mleté maso s vymačkanými rohlíky, drobně pokrájenou cibulí, tymiánem, solí a vejci.
 - 
                                3
Kýtu nakrájíme na řízky, naklepeme a potřeme masovou směsí. Plátky zavineme a ovážeme nití.
 - 
                                4
V kastrolu na oleji zpěníme plátky cibule a zeleniny, přidáme závitky a orestujeme. Poté podlijeme vývarem, přidáme koření, rajčatový protlak a dusíme, až je maso měkké.
 - 
                                5
Závitky vyjmeme, ke šťávě přilijeme horkou vodu, zašleháme jíšku a alespoň čtvrt hodiny povaříme. Poté omáčku propasírujeme přes síto do čistého kastrolu. Přimícháme osmaženou papriku, kopr, sůl, cukr, závitky bez nití a necháme je v omáčce provařit.