Finské steaky ze sobího masa pečené na roštu
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 180 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 680 g Sobí steak
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 4 špetka Sůl
 - 4 špetka Pepř černý mletý
 - 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.83 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 864 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 1299 mg
 - Bílkoviny 64 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 483 mg
 - Draslík 947.3 mg
 - Vláknina 9403.6 mg
 - Vitamín A 9403.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sobí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme ji na 8 tenkých plátků. (přibližně po 75-80 gramech). Nakrájíme si 8 tenkých plátků prorostlé slaniny a 4 plátky tvrdého sýru.
 - 
                                2
Připravíme si bylinkové máslo: Omyjeme pažitku s petrželovou natí, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Do misky dáme změklé máslo, 1-2 špetky soli, citrónovou šťávu, máslo vyšleháme do pěny, přidáme bylinky a utvoříme váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce ztuhnout.
 - 
                                3
Plátky masa mírně naklepeme, osolíme a posypeme pepřem 4 barev. Připravíme si plněné steaky: Na plátek masa poklademe plátek slaniny, na slaninu dáme plátek sýru, znovu plátek slaniny a překryjeme druhým plátkem masa. Okraje k sobě přichytíme párátky. Takto si připravíme 4 porce. Plněné steaky pečeme na rozpáleném roštu do zlatohněda z každé strany. Během pečení je potíráme olivovým olejem.
 - 
                                4
V pánvi si rozehřejeme máslo, na něj rozklepneme vejce, ochutíme je solí, pepřem a usmažíme je do polotuha.
 - 
                                5
Upečené steaky dáme na teplé talíře a hned je potřeme usmaženými vajíčky. Na každý steak dáme plátek pažitkového másla a hned servírujeme.