Polévka z červeného zelí s bažantem a švestkami
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 30 g Husí sádlo
 - 500 g Zelí červené - sterilizované
 - 5 g Sůl
 - 10 g Cukr krupice
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 10 g Petržel - nať
 - 50 g Zakysaná smetana
 - 125 g Švestky
 - 15 g Hořčice
 - 500 ml Víno červené
 - 15 ml Ocet Sherry
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Jalovec
 - 2 ks Jablka
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Bažant obecný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 556 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 613 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 127.6 mg
 - Draslík 884.5 mg
 - Vláknina 8544.3 mg
 - Vitamín A 8544.3 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Husí sádlo rozehřejeme ve velkém hrnci a cibuli na něm osmažíme. Přidáme červené zelí a osmažíme.
 - 
                                2
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na plátky. Přidáme zelí. Přidáme červené víno, bobkové listy, 1 l vody přivedeme k varu.
 - 
                                3
Mezitím omyjeme bažanta, rozdělíme na 6-8 dílů, osolíme a potřeme rozmačkanými jalovčinkami a hořčicí.
 - 
                                4
Bažanta a sušené švestky přidáme do polévky a na mírném ohni vaříme asi 1 hodinu. Bažanta vyjmeme a maso vykostíme. Bobkové listy odstraníme a maso znovu vložíme do polévky.
 - 
                                5
Polévku ochutíme cukrem, octem sherry a pepřem. Ozdobíme petrželkou, lžící kyselé smetany a podáváme.