Vínový bujon z pernaté zvěře
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 dl Víno červené
 - 7 dl Voda pitná
 - 1 kg Bažant obecný
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 5 polévková lžíce Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 113 g
 - Sodík 457 mg
 - Bílkoviny 72 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 308.5 mg
 - Draslík 1316.6 mg
 - Vláknina 12747 mg
 - Vitamín A 12747 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 79.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky, očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
 - 
                                2
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme jej do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme použít do různých polévek.
 - 
                                3
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.