Bažantí polévka s noky
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 260 g Mouka pšeničná hrubá
 - 50 g Mrkev kořen
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 50 g Petržel kořen
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Bažant obecný
 - 2 ks Cibule
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 0.5 l Mléko polotučné
 - 3.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1165 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 81 g
 - Sodík 651 mg
 - Bílkoviny 102 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 505.1 mg
 - Draslík 1217.9 mg
 - Vláknina 6003.3 mg
 - Vitamín A 6003.3 mg
 - Vitamín B6 2.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bažanta dobře očistíme, omyjeme, rozčtvrtíme. Čtvrtky osolíme, vložíme na pekáč, zalijeme rozpuštěným sádlem, přidáme na větší kusy nakrájenou oloupanou kořenovou zeleninu a překrojenou neloupanou cibuli, přidáme celý pepř a vše necháme v troubě přibližně hodinu a půl opékat dozlatova. Pak přelijeme 1,5 litru studené vody, necháme krátce povařit, přendáme do hrnce a vše na mírném ohni vaříme ještě 2 hodiny. Ke konci vaření dáme do polévky uvařit umyté žampiony, které po 10 minutách vyjmeme a použijeme při přípravě noků.
 - 
                                2
Mléko s jednou lžičkou soli přivedeme do varu, postupně přisypáváme mouku, kterou vmícháme vařečkou. Ještě dvě minuty na plotně vypracováváme v hladké těsto. Pak jedno po druhém vmícháváme vejce. Uvařené žampiony, které jsme vyjmuli z polévky, nakrájíme nadrobno a zamícháme do těsta.
 - 
                                3
Ve větším kastrolu přivedeme k varu 2 l vody se lžičkou soli, lžící rychle zaváříme noky, vodu znova přivedeme k varu, Přiklopíme a stáhneme plamen na minimum. Noky necháme ve vodě 6 minut „táhnout“, pak je scedíme, omastíme máslem a uchováme v teple.
 - 
                                4
Hotovou polévku přecedíme, z masa vybereme kůži a kosti, čisté maso a kořenovou zeleninu nakrájíme a vrátíme do vývaru. Polévku, je-li třeba, ještě krátce zahřejeme, vložíme noky a podáváme.