Závitky z jelení kýty
Suroviny
- 50 g Houby sušené
- 150 g Maso mleté - mix
- 800 g Jelení kýta
- 150 g Kroupy ječné
- 500 ml Voda pitná
- 200 ml Voda pitná
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 80 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 880 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1411 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 229.3 mg
- Draslík 1329 mg
- Vláknina 11183.8 mg
- Vitamín A 11183.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Kroupy uvaříme doměkka a scedíme, sušené houby uvaříme, scedíme a překrájíme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno. 
- 
                                2V míse řádně smícháme mleté maso, kroupy, česnek, houby, rozšlehané vejce, osolíme a opepříme. 
- 
                                3Kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. 
- 
                                4Na každý plátek navrstvíme masovou směs, zavineme a převážeme nití. 
- 
                                5V kastrole na oleji zpěníme cibuli, přidáme závitky a ze všech stran osmažíme. Poté maso podlijeme vývarem, přidáme celý pepř, kmín a pod poklicí dusíme, až je maso měkké. 
- 
                                6Závitky vyjmeme, zbavíme nití a držíme na teple. 
- 
                                7Do šťávy zašleháme jíšku, kterou jsme připravili z másla a mouky. Omáčku povaříme alespoň čtvrt hodiny a poté přecedíme. 
- 
                                8Závitky podáváme přelité omáčkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        