Zajíc v portskám víně
Suroviny
- 150 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 20 g Petržel - nať
 - 160 g Šalotka
 - 250 g Hříbky čerstvé
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 900 ml Vývar z hovězích kostí
 - 300 ml Víno portské
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 kg Zaječí maso
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1199 mg
 - Bílkoviny 83 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 297.7 mg
 - Draslík 2318.8 mg
 - Vláknina 3231 mg
 - Vitamín A 3231 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Marináda: smícháme portské, olej, nakrájenou cibuli a bobkový list. Přidáme porce zajíce, v marinádě je několikrát obrátíme a necháme je 8 hodin v chladničce marinovat.
 - 
                                2
Vyndáme maso z marinády (marinádu uchováme). V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce zajíce a zprudka je dohněda smažíme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích.
 - 
                                3
V pekáči vyškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme šalotku a dozlatova ji osmažíme. Vložíme houby a podusíme asi 2-3 minuty. Vše z oleje vyjmeme a ocedíme. Do pekáče přisypeme mouku a 1 minutu ji mícháme, aby se osmažila. Postupně přilijeme vývar a průběžně promícháváme, omáčku zredukujeme.
 - 
                                4
Do pekáče vrátíme maso, houbovou směs a přilijeme procezenou marinádu. Přidáme petržel a podle chuti sůl a pepř. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C.
 - 
                                5
Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.