Zajíc v šípkové omáčce
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mrkev kořen
 - 100 g Slanina vepřová
 - 50 g Petržel kořen
 - 120 g Marmeláda šípková
 - 150 g Brusinky
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 g Protlak rajčatový
 - 200 ml Víno červené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Zaječí kýta
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 921 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 606 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 179.5 mg
 - Draslík 1164.3 mg
 - Vláknina 4662.2 mg
 - Vitamín A 4662.2 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na klínky, cibuli nakrájíme nahrubo. Zaječí stehna očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme.
 - 
                                2
V kastrole na másle osmažíme kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu, koření, ocet, cukr, víno a šípkovou zavařeninu. Směs rozředíme vodou, vložíme stehna a pod poklicí dusíme, až je maso měkké.
 - 
                                3
Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme hladkou mouku a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Poté ji propasírujeme.
 - 
                                4
Maso servírujeme přelité omáčkou, přidáme brusinky.