Zaječí maso na brusinkách
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 70 g Mrkev kořen
 - 50 g Petržel kořen
 - 700 g Zaječí maso
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 špetka Tymián sušený
 - 2.5 dl Víno červené
 - 6 dl Bujón hovězí
 - 3 polévková lžíce Džem brusinkový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 polévková lžíce Cukr krystal
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 717 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 36496 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 159.8 mg
 - Draslík 1508 mg
 - Vláknina 4418.9 mg
 - Vitamín A 4418.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.6 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou a omytou kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) nakrájíme na kostičky. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Odblaněné a omyté maso ze zajíce vykostíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Maso dáme do mísy, promícháme se solí a pepřem.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme máslo s olejem a zeleninu s cibulí a cukrem osmažíme dozlatova. Přidáme maso, restujeme do zlatohněda ze všech stran asi 4 minuty. Přilijeme hovězí bujón, ocet, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a nastrouhanou citronovou kůru. Pod pokličkou dusíme 45-55 minut doměkka.
 - 
                                3
V 0.5 dl hovězího bujónu rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena). Měkké maso vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Do vývaru zamícháme škrob, provaříme 1 minutu, přidáme brusinkový džem, promícháme, přilijeme červené víno a necháme přejít varem.
 - 
                                4
Omáčku přecedíme a prolisujeme přes síto do hrnce s masem a ihned teplé podáváme.