Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu
Suroviny
- 115 g Cukr krupice
 - 115 g Ořechy vlašské
 - 405 g Cukr moučkový
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 85 g Hrozinky
 - 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 450 g Mrkev kořen
 - 300 ml Olej slunečnicový
 - 65 ml Sirup javorový
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 0.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 957 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 189 g
 - Sodík 108 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 136.2 mg
 - Draslík 251.3 mg
 - Vláknina 7725 mg
 - Vitamín A 7725 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 15.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 180°C.
 - 
                                3
Nastrouháme oloupanou a omytou mrkev.
 - 
                                4
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
 - 
                                5
V další míse našleháme mixérem vejce s 55 g moučkového cukru a krupicového cukru do husté pěny, přidáme vanilkovou tresť a olej. Po částech vmícháme mouku, strouhanou mrkev, posekané ořechy a hrozinky.
 - 
                                6
Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 40 min. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.
 - 
                                7
V mezičase, než dort vychladne, si připravíme polevu.
 - 
                                8
85 g změklého másla ušleháme s polovinou ze 350 g moučkového cukru, poté všleháme javorový sirup a druhou polovinu cukru.
 - 
                                9
Polevu pomocí širokého nože rozetřeme na vršek i po obvodu dortu, který nakrájíme na kostky a zdobíme půlkami vlašských ořechů.