Baklava plněná čokoládou a datlemi
Suroviny
- 200 g Ořechy lískové pražené
 - 100 g Mandle
 - 215 g Čokoláda hořká
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Hřebíček
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 1 balení Listové těsto
 - 1 šálek Cukr krupice
 - 0.5 šálek Cukr třtinový
 - 1 šálek Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Skořice mletá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 23 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 69.1 mg
 - Draslík 461.6 mg
 - Vláknina 11886.4 mg
 - Vitamín A 11886.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.1 mg
 - Vitamín E 7.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si připravíme sirup. V pánvi smícháme šálek cukru, hnědý cukr, vodu, nové koření, mletý zázvor a mletý hřebíček. Zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak ještě 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit.
 - 
                                2
Na náplň vsypeme do mixéru opražené ořechy a mandle, na kousky nalámanou čokoládu (170 g), vypeckované datle, 2 lžíce cukru a skořici. Vše rozsekáme na nepříliš drobné kousky. Nasypeme do mísy a vmícháme ušlehané vejce.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 190 °C. Zapékací misku vymažeme máslem. Listové těsto vyválíme dotenka a zakryjeme vlhkou utěrkou. Máslo rozpustíme.
 - 
                                4
Jeden list těsta potřeme máslem, položíme přes něj další list a rovněž potřeme. Takto přeložíme celkem 8 listů. Dáme do připravené misky. Po celém povrchu rovnoměrně rozdělíme polovinu ořechové směsi. Stejně natřeme máslem a složíme dalších 8 listů, jimiž náplň přikryjeme. Zbytkem ořechové náplně potřeme povrch. Zakryjeme zbylými namazanými listy těsta (8 ks). Nožem rozřízneme obsah pekáčku na 4 pruhy a ty nařežeme ještě úhlopříčně. Takto nám vznikne 24 kousků ve tvaru kosočtverce. Zbytkem rozpuštěného másla polijeme povrch a pečeme 40 minut. Na baklavu nalijeme připravený sirup a necháme zcela vychladnout.
 - 
                                5
Zbytek čokolády nastrouháme na hotový zákusek, přes noc necháme odpočinout při pokojové teplotě. Podávat můžeme se šlehačkou.