Paštika z kachny
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
 - 10.8 g Máslo čerstvé
 - 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Pistácie
 - 250 g Vepřový bok
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 250 g Sádlo syrové
 - 30 g Rozinky tmavé
 - 250 ml Víno červené
 - 125 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Játra kachní
 - 4 ks Želatina
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 4 kg Kachna mražená
 - 4 cl Víno portské
 - 2 cl Likér pomerančový
 - 4 cl Martell cognac
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1028 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 74 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 111.7 mg
 - Draslík 123.3 mg
 - Vláknina 3246 mg
 - Vitamín A 3246 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachnu vykostíme, odstraníme kůži. Prsa oddělíme od kosti. Kachní maso pokrájíme na drobné kousky.
 - 
                                2
Z hladké mouky, másla, vody a špetky soli připravíme v misce těsto, které odložíme stranou do chladna.
 - 
                                3
Vepřový bůček nakrájíme na malé kousky, taktéž na kousky velikosti sousta pokrájíme kachní játra. Maso z kachny a vepřový bůček vložíme do misky. Kachní játra dáme do zvláštní misky. Z portského vína, pomerančové šťávy, pepře a lžičky tymiánu připravíme marinádu. Tou přelijeme masovou směs z kachny a bůčku i játra.
 - 
                                4
Do pomerančového likéru vložíme rozinky.
 - 
                                5
Odkrojky z kachního masa nasekáme nadrobno, vhodíme na olej do kastrolu a zprudka opečeme. Přidáme bobkový list, celý pepř. Cibuli nasekáme nadrobno a přihodíme ji také. Vlijeme na maso vodu, koňak a červené víno. Lehce posolíme, zakryjeme pokličkou a přikryté 30 minut vaříme.
 - 
                                6
Marinované maso vložíme do mixéru, přidáme k němu větší část syrového sádla, nadrobno nasekanou kůru z jednoho pomeranče, pepř a vejce. Rozmixujeme. Pak přidáme ještě v likéru namočené rozinky a pistácie. Naložená játra zprudka opečeme na pánvi na 10 g másla.
 - 
                                7
Formu na chlebíček vyložíme plátem připraveného odleželého těsta. Polovinu fáše vložíme do formy vyložené těstem. Opečená játra rozkrájíme, obalíme ve zbytku sádla a položíme na fáš do formy. Zakryjeme zbytkem fáše. Pak navrch položíme plát těsta a potřeme ušlehaným žloutkem. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Do trouby vložíme formu naplněnou paštikou a pečeme 15 minut. Potom ztlumíme troubu na 180 °C a pečeme ještě 40 minut.
 - 
                                8
Přes síto přecedíme vývar vzniklý při vaření kachních odkrojků a přivedeme k varu. Odpaříme na 250 ml. Přidáme do něj plátky želatiny a necháme rozpustit. Do plátu těsta zakrývajícího paštiku vlijeme želatinu a necháme ztuhnout. Potom paštiku krájíme na plátky a podáváme.