Mangový koláč s karamelem
Suroviny
- 170 g Cukr krupice
 - 130 g Jogurt bílý
 - 170 g Mouka polohrubá
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 35 g Kokos - mletý (Kopra)
 - 120 ml Olej rostlinný
 - 200 ml Smetana na šlehání
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Mango
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.5 polévková lžíce Cukr moučka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 78 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 88.6 mg
 - Draslík 194.2 mg
 - Vláknina 6272.3 mg
 - Vitamín A 6272.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.6 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zapékací mísu (nejlépe hranatou) vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Mango vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky, kterými vyložíme dno zapékací mísy tak, aby se jednotlivé plátky překrývaly.
 - 
                                3
V míse šlehačem ušleháme vejce, jogurt, olej, cukr a sůl. V misce promícháme mouku s kypřicím práškem, kokosem a citronovou kůrou. Směs pečlivě vmícháme do jogurtové směsi. Vzniklým těstem přelijeme mango a pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut. Jakmile začne koláč mít zlatou barvu, přikryjeme ho pečicím papírem nebo alobalem a dopečeme.
 - 
                                4
Upečený koláč necháme jen mírně zchladnout (asi 10 minut). Mezitím rozehřejeme v troubě gril. Zchladlý koláč obrátíme na plech, posypeme moučkovým cukrem a necháme v troubě zkaramelizovat.
 - 
                                5
Hotový koláč podáváme teplý, zdobíme ušlehanou smetanou.