Chlebové dalamánky Ládi Hrušky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 436 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 2483 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 153.7 mg
 - Vláknina 5745 mg
 - Vitamín A 5745 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krajíce staršího tvrdšího chleba nakrájíme na kostičky a necháme minimálně půl hodiny rozmočit v teplé vodě. Přebytečnou vodu poté slijeme a chléb rozmixujeme. Do rozmixovaného chleba přidáme rozdrobené droždí, na špičku nože cukru, sůl a hladkou mouku. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě ještě asi hodinu vykynout.
 - 
                                2
Z těsta pomocí lžíce vykrajujeme bochánky, z kterých ještě dotvoříme podlouhlé dalamánky. Dalamánky položíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté každý dalamánek potřeme vodou, nožem na každém uděláme několik šikmých řezů a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem.
 - 
                                3
Pečeme při 180 °C asi 30 - 40 minut do zčervenání.