Kapustovo-artyčokový dip
Suroviny
- 250 g Kapusta hlávková
 - 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Sýr Parmezán
 - 150 g sýr gruyere
 - 300 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Kajenský pepř
 - 1 ks Cibule
 - 1 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 136 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 274 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 19 mg
 - Draslík 119.8 mg
 - Vláknina 1346.8 mg
 - Vitamín A 1346.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 162.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Smažíme je na másle asi 5 minut. Poté zasypeme moukou a dvě minuty opékáme. Poté postupně přiléváme mléko a povaříme ho tak 10 minut. Odstavíme.
 - 
                                2
Kapustu nakrájíme na proužky a povaříme ji v osolené vodě – asi 5 minut. Slijeme a ihned propláchneme ve studené vodě, aby zůstala zelená. Rozmixujeme ji do hladka.
 - 
                                3
Kapustu, nakrájené artyčoky, tymián, muškátový oříšek a kajenský pepř vmícháme do mléčné směsi.
 - 
                                4
Poté vmícháme i oba sýry a dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                5
Směs přeneseme do zapékací formy a pečeme 25 minut na 170 °C.