Platýs s řeřichovou majonézou
Suroviny
- 8 g Máslo čerstvé
 - 500 g Brambory
 - 250 g Majonéza
 - 20 g Řeřicha
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Platýz - filety
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 706 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 783 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 99.7 mg
 - Draslík 1277.6 mg
 - Vláknina 6489.5 mg
 - Vitamín A 6489.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.2 mg
 - Vitamín E 8.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané brambory vaříme v osolené vodě asi 25 minut.
 - 
                                2
Majonézu utřeme dohladka se smetanou, osolíme, opepříme a ochutíme lžící citronové šťávy. Vmícháme omytou a nasekanou řeřichu.
 - 
                                3
Filety z platýse omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Osolíme je, opepříme a smažíme po obou stranách na polovině dávky másla asi 4 minuty.
 - 
                                4
Vařené brambory slijeme a opečeme na zbylém rozpáleném másle.
 - 
                                5
Platýse podáváme s majonézou a bramborami posypanými nasekanou petrželkou.