Zapékaná sýrová polévka s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Sýr Gorgonzola
  • 250 g Celer bulvový
  • 350 g Hovězí oháňka
  • 350 g Hovězí žebra
  • 350 g Kosti hovězí morkové
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Zelí hlávkové bílé
  • 200 g Hlíva ústřičná
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Petržel kudrnka
  • 2 ks Cibule
  • 14 ks Pepř 4 barev
  • 1 ks Petržel - nať
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2010 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 304 g
  • Sodík 962 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 113.1 mg
  • Draslík 577 mg
  • Vláknina 103003 mg
  • Vitamín A 103003 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.6 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlívu ústřičnou očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a pokrájenou hlívu krátce podusíme. Ochutíme ji špetkou chilli, zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru bez masa a polévku přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 8-10 minut.

  • 2

    Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.

  • 3

    Plísňový sýr gorgonzolu pokrájíme na tenké nudličky, které dáme do zapékacích (polévkových) misek. Sýr posypeme citronovým pepřem, zalijeme vývarem s houbami a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.

  • 4

    Polévku se sýrem zapékáme přibližně 10 minut při 180°C, pak ihned podáváme. Každou porci ozdobíme špetkou petrželky.

  • 5

    Hovězí vývar z kostí [27725]:

  • 6

    Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.

  • 7

    Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).

  • 8

    Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.

Komentáře k receptu