Telecí bujon se sýrovými nudlemi
Suroviny
- 200 g Nudle vaječné
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Česnek
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Rukola
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Řeřicha
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 959 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 218 g
- Sodík 697 mg
- Bílkoviny 75 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 348 mg
- Draslík 1365.3 mg
- Vláknina 19536.3 mg
- Vitamín A 19536.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čerstvé bylinky - petržel, kopr, rukolu, řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                2Sýr Ementál jemně nastrouháme a obalíme v něm středně tenké nudle. 
- 
                                3V hrnci rozpálíme máslo a obalené nudle krátce opečeme za stálého promíchávání dozlatova. 
- 
                                4Připravíme česnekové máslo: měkké máslo utřeme do pěny se solí, přidáme k němu prolisovaný česnek a dobře směs vymícháme. 
- 
                                5V pánvi na rozpuštěném česnekovém másle bylinky krátce podusíme, pak je zalijeme 1 litrem telecího bujonu a přivedeme k varu. Bylinky krátce povaříme (3 - 5 minut) a polévku dochutíme solí. Pak horký telecí bujon s bylinkami opatrně nalijeme na opečené nudle, promícháme a necháme 5-6 minut dojít bez bez vaření a podáváme. 
- 
                                6Telecí masový bujon [27974]: 
- 
                                7Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. 
- 
                                8Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. 
- 
                                9Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. 
- 
                                10Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. 
- 
                                11Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        