Janovský dort s citronovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Džem meruňkový
  • 50 g Mandle
  • 280 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 280 g Mouka pšeničná hrubá
  • 20 g Mouka pšeničná hrubá
  • 10 g Vaječný žloutek slepičí
  • 10 g Citronová kůra
  • 280 g Cukr moučkový
  • 100 g Cukr moučkový
  • 130 g Poleva citronová
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Mouka pšeničná hrubá
  • 10 ks Vaječný bílek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.0625 l Smetana čerstvá ke šlehání
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 900 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 296.3 mg
  • Draslík 150.3 mg
  • Vláknina 3596 mg
  • Vitamín A 3596 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 46.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 45 minut. Za stálého míchání přidáváme postupně rozpuštěné máslo, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.

  • 2

    Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě cca 45 minut.

  • 3

    Mezitím si připravíme krém - v nerezové míse rozmícháme žloutky ve smetaně, do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Do hrnce vložíme misku a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme mouku, cukr, máslo a znovu mícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme na nudličky nakrájené mandle.

  • 4

    Upečený dort dvakrát rozřízneme, potřeme džemem a krémem, složíme na sebe a zatížíme. Poté přelijeme rozpuštěnou citronovou polevou, necháme ztuhnout a podáváme.

Komentáře k receptu