Dietní toustový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 3x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6 porcí

Suroviny

  • 20 g Droždí
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 dl Mléko odtučněné
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 323 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 250 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 88.4 mg
  • Vláknina 213.3 mg
  • Vitamín A 213.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vlažnou vodu a mléko, přidáme olej a přisypeme mouku. Uprostřed uděláme malý důlek, do něj nasypeme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.

  • 2

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme rychlý program a světlou kůrku, stiskneme Start.

  • 3

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu zcela vychladnout.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 07.09.2015 20:37:23

Děkuji za pochvalu, mně se zase líbí fotky jiných uživatelů

Odpovědět
  • sarka H.
  • 07.09.2015 18:43:52

Krásné fotky!

Odpovědět
  • Aleisa
  • 07.09.2015 18:39:57

Rychlý program využívám minimálně, pouze v opravdu nutných případech, kdy potřebuji mít brzy pečivo. Přece jen z dobře propracovaného, hlazeného a vykynutého těsta je chléb lepší, nadýchanější. Použila jsem čerstvé droždí, v receptu v ingrediencích není uvedeno, o jaké se jedná. Až v postupu je zmínka, že se nasype droždí, tak to bude nejspíš sušené, ale poprvé jsem to přehlédla. Já vždy mouku smíchám se solí a pokud bych použila sušené droždí, tak ho taky smíchám s moukou. Nemám pekármu s předehřevem, tak mléko a vodu jsem použila vlažnou. Soli se může dát i malinko více, maximálně však 2 malé zarovnané lžičky. Dala bych 1 a půl zarovnané lžičky. Chlebík hodnotím vcelku kladně pro rychlost připravy a rychlé upečení.

Odpovědět