Kroupovník
Suroviny
- 150 g Klobása Dunajská
 - 300 g Ječné kroupy
 - 40 g Sádlo škvařené
 - 40 g Sádlo škvařené
 - 400 g Zelí kysané
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.2 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 268 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 47.9 mg
 - Draslík 546.5 mg
 - Vláknina 16081.6 mg
 - Vitamín A 16081.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 159 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zapékací mísu vytřeme sádlem, troubu předehřejeme na 150 °C.
 - 
                                2
Cibuli nakrájíme najemno, zelí překrájíme, klobásu nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Smetanu rozšleháme s mletou paprikou a zředíme mlékem.
 - 
                                3
Kroupy necháme do rána namočené ve vodě, druhý den vodu osolíme a kroupy uvaříme. Poté scedíme a necháme okapat.
 - 
                                4
Cibulku usmažíme na sádle, přidáme klobásu a chvíli smažíme. Poté přidáme zelí a dusíme. Ochutíme solí, kořením a česnekem.
 - 
                                5
Do zapékací mísy narovnáme polovinu krup, na ně udušené zelí a nakonec zbylé kroupy. Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě, poté zalijeme smetanou a dopečeme dozlatova.