Křehké sýrová žemle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 220 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 173.8 mg
 - Draslík 86.5 mg
 - Vláknina 5512.5 mg
 - Vitamín A 5512.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 59.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nasypeme do mísy mouku, kterou smícháme s měkkým máslem nebo sádlem, špetkou soli a nastrouhaným sýrem. Pak pomocí rukou těsto dobře uhněteme, musí být hladké, vláčné a nelepit se. Potom ho zabalíme do igelitového sáčku a necháme do druhého dne v chladničce.
 - 
                                2
Druhý den na pomoučeném vále těsto válečkem vyválíme na 1,5 cm silnou placku a pomocí sklenice vykrajujeme malé placky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a solí a dáme do předehřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut dozlatova.
 - 
                                3
Křehké žemle jsou velmi chutné. Můžeme je podávat i jako přílohu k masu, omáčkám, zeleninovým salátům, sýru apod.