Smrže s krémovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 200 g Listové těsto
  • 500 ml Voda pitná
  • 3 ml Sůl
  • 3 ml Pepř černý mletý
  • 6 ml Koňak vaječný
  • 0.5 ks Citrony
  • 0.5 kg Smrže čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 465 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 362 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 58.7 mg
  • Draslík 97.4 mg
  • Vláknina 18052.5 mg
  • Vitamín A 18052.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200°C. Smrže ponoříme přibližně na 5 minut do studené, řádně osolené vody (abychom z hub vypudili případný hmyz). Následně houby řádně opláchneme a osušíme. Velké smrže překrojíme napůl, malé nekrájíme.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme máslo. Přihodíme houby a za stálého míchání je dusíme 15 minut. Zhruba v polovině dušení je osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.

  • 3

    Následně je zalijeme zakysanou smetanou a koňakem, směs důkladně promícháme. Povaříme ji na mírném plameni, dokud nevznikne hladká krémovitá směs.

  • 4

    Komínky z listového těsta vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 5 minut. Po vyjmutí je naplníme houbovým krémem a ihned podáváme.

Komentáře k receptu