Brusinkové muffiny s vanilkou
Suroviny
- 150 g Brusinky sušené
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 175 g Cukr krupice
 - 2 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 12 cl Smetana 12%
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 0.1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
 - Sacharidy 129 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 43 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 128 g
 - Cholesterol 153.3 mg
 - Draslík 122.7 mg
 - Vláknina 9011 mg
 - Vitamín A 9011 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Větší formičky na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Sušené velké brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme namočené asi 15 minut, poté je scedíme.
 - 
                                2
Do mísy vložíme na kousky pokrájené změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh.
 - 
                                3
2 vanilkové lusky rozkrojíme, tupou stranou nože dřeň (zrníčka) vyškrábeme z obou polovin lusků a přidáme ji k utřenému máslu. Znovu máslo dobře promícháme a postupně k němu budeme přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Za stálého míchání přlijeme 12% smetanu a brusinky. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme, vložíme do ozdobných papírových košíčků, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.