Lanýžový koláč
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 44 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 182 mg
- Draslík 62.5 mg
- Vláknina 4664 mg
- Vitamín A 4664 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Troubu předehřejeme na 180°C. 
- 
                                2Dortovou formu vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme vychladit do ledničky (vy ztuhnutí másla vyložíme dno formy pečicím papírem). 
- 
                                3Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky. 
- 
                                4V misce rozšleháme vejce. Ve větším rendlíku rozpustíme vodu s cukrem, necháme přejít varem a odstavíme. Do vody s cukrem vmícháme čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Poté přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Zhruba po 6 minutách přimícháme rozšlehaná vejce. Na závěr vmícháme pečlivě mouku, nejlépe metličkou. 
- 
                                5Směs vlijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby, pod mřížku dáme pekáč s horkou vodou, aby se koláč pekl „v páře“. 
- 
                                6Upečený koláč necháme asi 6 minut zchladnout na mřížce, poté vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Poté přikryjeme potravinovou fólií a uložíme v chladničce. 
- 
                                7Před podáváním koláč posypeme přes sítko kakaem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        