Pečená dýně se sýrem a bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Sýr Parmezán
  • 150 g Strouhanka
  • 20 g Sýr Gruyére
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pažitka
  • 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Šalotka
  • 1 kg Dýně
  • 0.12 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Olej dýňový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 253 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 852 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 8.9 mg
  • Draslík 1049.5 mg
  • Vláknina 4553.3 mg
  • Vitamín A 4553.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.4 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nadrobno pokrájíme šalotku, lístky z 1 snítky tymiánu, 3 snítky koriandru a pažitku. Dále nastrouháme sýry parmezán a gruyère. Dýni o váze 1 kg oloupeme, rozpůlíme, vybereme měkký střed se semeny a dužinu nakrájíme na klínky silné asi 1 cm. Klínky pak osolíme mořskou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem.

  • 2

    Na pánev s rozehřátými 4 lžícemi olivového oleje vyskládáme dýni a asi 6 minut ji opékáme až mírně změkne a na povrchu zkaramelizuje. Takto upravenou dýni přendáme do zapékací mísy, kde ji pokapeme olejem z dýňových semen.

  • 3

    Na pánvi s 1 lžící olivového oleje necháme zesklovatět šalotku, sejmeme s ohně a necháme vychladnout. Potom přisypeme strouhanku, nasekané bylinky, oba druhy sýrů a podle potřeby ještě přidáme trochu olivového oleje. Touto směsí pak posypeme dýni, mírně přitlačíme a zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme dozlatova maximálně 5 minut, nebo můžeme zapéci pod grilem.

  • 4

    Pečenou dýni rozdělíme na talíře a servírujeme, pokrm můžeme doplnit salátem.

Komentáře k receptu