Risotto po italsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rýže Arborio
  • 135 g Sýr Parmezán
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Cibule
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 1 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 863 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 2203 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 103 g
  • Cholesterol 51.5 mg
  • Draslík 456.8 mg
  • Vláknina 8200 mg
  • Vitamín A 8200 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat.

  • 2

    Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4 - 5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aroma po vínu, přilijeme 1.5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1.5 dl vývaru a špetku soli. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí.

  • 3

    Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmazánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Takto připravené risotto má krémovou konzistenci, kde se všechny chutě výborně prolínají. Risotto podáváme posypané nastrouhaným zbylým parmazánem.

Komentáře k receptu