New York cheesecake

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 225 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 600 g Sýr krémový
  • 140 g Cukr krupice
  • 150 g Celozrnné sušenky
  • 100 ml Créme fraiche
  • 300 ml Smetana zakysaná 14%
  • 1 kávová lžička Vanilková pasta
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 188 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 166.4 mg
  • Draslík 95.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve předehřejeme troubu na 170 °C a dáme se do přípravy sušenkového základu. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry můžeme rozmixovat, nebo je vložíme do čistého plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. Vložíme je do mísy a promícháme s rozehřátým máslem. Otevírací kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Na dno takto takto připravené formy zadní stranou lžíce vtlačíme sušenkovou směs. Obalíme formu potravinářskou fólií a položíme ji do pekáče do poloviny výšky naplněného vodou ( voda nesmí po zahřátí z pekáče přetékat nebo vtékat do formy ).

  • 2

    Připravíme náplň. Ručním elektrickým šlehačem šleháme v míse smetanový sýr, sbíranou smetanu ( clotted cream ), crème fraîche, cukr, vejce a vanilkovou pastu. Vzniklou směs nalijeme na sušenkový základ a formu ve vodní lázni vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 45 - 60 minut, až do ztuhnutí hmoty, uprostřed však musí zůstat měkké místo. Po vyjmutí formy z trouby necháme cheescake zchladnout ( jeho výška se sníží ), troubu ale nevypínáme.

  • 3

    Připravíme polevu. Ušleháme v míse zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a vzniklou polevou povrch cheesecake potřeme. Vložíme znovu do trouby a pečeme dalších 10 - 15 minut.

  • 4

    Vyjmeme cheescake z vodní lázně, uvolníme od ráfku, aby nepopraskal povrch a ve formě necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí vložíme do lednice a chladíme nejméně 3 hodiny.

Komentáře k receptu