Francouzský sladký koláč s Calvadosem
Suroviny
- 250 g Tvaroh jemný
 - 500 g Listové těsto
 - 150 ml Zakysaná smetana
 - 0.0625 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Jablka
 - 1 polévková lžíce Calvados
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 26 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 59.2 mg
 - Draslík 143.3 mg
 - Vláknina 5650 mg
 - Vitamín A 5650 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce dohladka ušleháme tvaroh s vejcem, kysanou smetanou a vanilkovým aroma.
 - 
                                2
Na vále posypaném moukou rozválíme již hotové listové těsto na rozměr plechu a také ho tam přendáme.
 - 
                                3
Plát s těstem potřeme tvarohovou směsí a po celém obvodu necháme asi 2 cm široký prázdný rám. Na náplň poklademe na plátky nakrájená a jader zbavená jablka těsně vedle sebe. Jablka posypeme 2 lžícemi cukru. Okraje těsta přeložíme dovnitř, aby vytvořily obrubu a nevytekla náplň. Plech vložíme do trouby a pečeme 35 minut dozlatova.
 - 
                                4
Během pečení koláče v kastrolku smícháme 2 lžíce cukru se 2 lžícemi vody. Dáme vařit a vaříme asi 3 minuty. Do takto připraveného sirupu přidáme Calvados, zamícháme, ale pozor, je to horké a velmi to prská.
 - 
                                5
Po upečení vyndáme plech z trouby a vyčkáme, až koláč zatuhne, a peroutkou potřeme jablka sirupem s Calvadosem. Potom ho rozkrájíme na čtverečky a můžeme ho podávat teplý i studený.