Chodské smažené vdolečky s marmeládou, tvarohem a šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Marmeláda meruňková
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 25 g Droždí
  • 200 g Tvaroh tvrdý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2 špetka Sůl
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.18 dl Olej stolní
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 567 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 177 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 179.1 mg
  • Draslík 128.9 mg
  • Vláknina 4816 mg
  • Vitamín A 4816 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 244.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnečku si do 1 dl vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, uděláme důlek, do kterého nalijeme vykynutý kvásek, přidáme mléko, 3 žloutky, vlažné rozpuštěné máslo, cukr, 2 špetky soli a citronovou kůru. Těsto důkladně promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený plát. Zlehka z něj vyválíme plát asi 2-3 cm silný. Formičkou o průměru přibližně 8 cm vykrojíme vdolečky a necháme je ještě 10-15 minut kynout.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme olej a vdolečky zvolna smažíme z každé strany dozlatova. Usmažené vdolečky necháme na papírové utěrce okapat z přebytečného oleje. Ze smetany si vyšleháme tuhou šlehačku. Vdolečky před podáváním potřeme meruňkovou marmeládou, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, zdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu