Borůvkový dort s kysanou smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Borůvky
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Mouka polohrubá
  • 10 g Droždí
  • 200 g Tvaroh tvrdý
  • 0.5 kávová lžička Cukr krystal
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 1.5 dl Zakysaná smetana
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 605 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 160 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 179.8 mg
  • Draslík 169.4 mg
  • Vláknina 4475 mg
  • Vitamín A 4475 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 296.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky omyjeme a necháme je okapat. Do mísy dáme mléko, vejce, špetku soli, 0.5 lžičky cukru, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat hladkou a polohrubou mouku a těsto vymícháme dohladka. V misce si vymícháme nastrouhaný tvaroh s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. V druhé misce si v lahůdkové zakysané smetaně rozšleháme práškový cukr.

  • 2

    Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem, těsto nalijeme do formy. Do středu těsta dáme vymíchaný tvaroh tak, že necháme okraj těsta asi 2-3 cm bez tvarohu. Po celé ploše rozprostřeme borůvky a dort dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Pečeme 15-17 minut, poté dort polijeme připravenou smetanou a dopečeme ho asi 5-7 minut dozlatova.

  • 3

    Vychladlý borůvkový dort krájíme na trojúhelníky a podáváme.

Komentáře k receptu