Garnáti s omáčkou romesco
Suroviny
- 60 g Paprika sterilovaná
 - 900 g Garnát obecný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Rajčata
 - 2 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Mandle
 - 0.2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 - 2 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1226 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 309 mg
 - Draslík 413.9 mg
 - Vláknina 2934.7 mg
 - Vitamín A 2934.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.2 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Garnáty vyloupeme, ale necháme jim ocasy, vyjmeme tmavou žílu. Smícháme se 1/4 lžičky soli a dáme na 30 minut do lednice.
 - 
                                2
Omáčku si připravíme tak, že předehřejeme troubu na 200° C. Stroužky česneku zabalíme do alobalu a položíme spolu s rajčetem a chilli papričkou na plech a pečeme asi 12 minut ve vyhřáté troubě. Na ten samý plech rozprostřeme mandle a oříšky a pečeme další 3-5 minut. Necháme vychladnout.
 - 
                                3
Mandle a oříšky přesypeme do mixéru či kuchyňského robota a rozmixujeme najemno. Přidáme vymačkané stroužky česneku a rajče bez slupky. Chilli papričky nařízneme a zbavíme semen, dužinu přidáme do mixéru. Přidáme dosucha otřené nakládané papriky, přilijeme olej, ocet, sůl a 2 lžíce vody. Rozmixujeme dohladka, aby vznikla nadýchaná pěna. Necháme 30 minut odpočinout.
 - 
                                4
Ve větší pánvi rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme garnáty, dokud se nesvinou a trochu nezrůžoví. Podáváme s omáčkou, do níž je budeme namáčet.