Garnáti s klobáskami v hliněném rendlíku
Suroviny
- 200 g Rýže jasmínová
 - 15 g Zázvor celý
 - 1 kávová lžička Víno rýžové čínské
 - 1 kávová lžička Omáčka rybí
 - 1 kávová lžička Citronová tráva
 - 1 kávová lžička Mouka rýžová
 - 12 ks Garnát obecný
 - 2 ks Chilli paprička
 - 2 ks Šalotka
 - 2 ks Klobása čínská kyselá
 - 2 ks Koriandr celý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 305 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 231 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 6.5 mg
 - Draslík 1447.4 mg
 - Vláknina 13704 mg
 - Vitamín A 13704 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 128.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vyloupané, očištěné, nahrubo nasekané čerstvé menší garnáty vložíme do misky s 1 polévkovou lžící citronové trávy s chilli papričkami, rýžovým vínem (můžeme použít i whisky), rybí omáčkou a rýžovou moukou. Dokud se směs dobře nespojí, dobře mícháme.
 - 
                                2
Zbývající citronovou trávu rozdrtíme s nasekanými kořeny koriandru, nasekanými 2 stroužky česneku, nasekaným 2cm kouskem zázvoru a asijskou šalotkou v moždíři, aby vznikla hrubá pasta. Můžeme i rozmixovat.
 - 
                                3
Poté proplachujeme rýži studenou vodou tak dlouho, až protéká čistá voda, a necháme jí okapat.
 - 
                                4
V pávi wok rozpálíme olej, přidáme česnekovou pastu a 3-4 minuty restujeme za stálého míchání. Poté přidáme rýži a mícháme asi minutu tak, aby se zrnka rýže obalila směsí.
 - 
                                5
Rýži přendáme do hliněného rendlíku a zalijeme ji vodou. Voda by měla být asi 2 cm nad povrchem rýže. Pomalu přivádíme vodu s rýží k varu. Jakmile se voda vsákne, poklademe rýži natenko nakrájenými kolečky párků a pokryjeme připravenou směsí z garnátů. Přiklopíme a 15 minut dusíme na mírném ohni, dokud není rýže uvařená. Hotový pokrm posypeme sekanými lístky koriandru a podáváme.