Mušle s voňatkou citronovou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 25 g Bazalka
  • 450 g Mušle slávky
  • 0.5 kávová lžička Cukr palmový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Galgan
  • 2 ks Chilli paprička
  • 3 ks Citronová tráva
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Omáčka rybí
  • 1 polévková lžíce Limetková šťáva
  • 5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 751 kcal
  • Sacharidy 112 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 928 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 112 g
  • Cholesterol 63.1 mg
  • Draslík 3616.6 mg
  • Vláknina 2741 mg
  • Vitamín A 2741 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.4 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve vydrhneme škeble (slávky či jiné jedlé mlže i se škeblemi), zbavíme je vousů. Otevřené slávky vyhodíme, jedlé slávky propláchneme několikrát studenou vodou, pokud nebude odtékat čistá. Vložíme je do misky, zalijeme na 30 minut studenou vodou.

  • 2

    V pánvi wok rozpálíme olej, v něm smažíme 2 minuty na středně prudkém ohni na jemno nasekaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a lusky chilli papriček bez jadérek, nakrájené nadrobno, 2,5 cm galganu pokrájené na 7 - 8 plátků a citronovou trávu, rozkrájenou na drobné kousky. Vše smažíme, až směs začne vonět.

  • 3

    Do oleje přidáme okapané mušle a restujeme za stálého míchání. Přilijeme rybí omáčku, limetovou šťávu, přisypeme cukr. Přiklopíme částečně pokličkou a 5 - 7 minut dusíme na středně prudkém ohni, často potřásáme pánví. Děláme to tak dlouho, až se mušle otevřou, neotevřené mušle vyhodíme. Poté do jídla vmícháme nadrobno pokrájené lístky bazalky. Dle potřeby dochutíme.

  • 4

    Podáváme v horké velké míse.

Komentáře k receptu